Αναπροσαρμογή σύνθεσης Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου

Αναπροσαρμογή σύνθεσης Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου

Αρ. Πρωτ. 3916/02.09.09

Προς Υπουργούς:

 

- Μεταφορών και Επικοινωνιών

- Οικονομίας και Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 


Η σύνθεση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου (ΜΚΕ) σύμφωνα με τον Ν.3446/2006, άρθρο 1 ορίζεται από δύο εκπροσώπους της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ή ΚΤΕΟ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της εκάστοτε περιοχής, ένας εκ των οποίων πρέπει να είναι τεχνικός, καθώς και ένας υπάλληλος μίας άλλης υπηρεσίας της Νομαρχίας.

Η σύνθεση του ΜΚΕ ολοκληρώνεται και από δύο ακόμα εκπροσώπους, έναν του Τμήματος Τροχαίας ή της υπηρεσίας που ασκεί καθήκοντα Τροχαίας και έναν του Λιμενικού Σώματος στις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος πραγματοποιείται σε περιοχή της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.

Η ισχύουσα σύσταση των ΜΚΕ ωστόσο αφήνει κάποια σημαντικά κενά, ιδιαίτερα όσον αφορά στις περιπτώσεις όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι καυσίμων. Στις περιπτώσεις αυτές στο κλιμάκιο θα έπρεπε να συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα χρήσης πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης, ιδιαίτερα σε φορτηγά ταξινόμησης τρίτων χωρών και πιο συγκεκριμένα χωρών των Βαλκανίων και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Επιπλέον, στις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές όπου παράγονται και μεταφέρονται αγροτικά προϊόντα, στα ΜΚΕ θα έπρεπε να συμμετέχει και γεωπόνος, για τη διαπίστωση και έλεγχο των κανόνων υγιεινής κατά την ψύξη και μεταφορά των προϊόντων.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία την αναπροσαρμογή της σύστασης των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου για την πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική διεξαγωγή των ελέγχων στις μεταφορές;